Yasmin Jelassi

Uber pop eller Uber flopp?

Nya plattformar, innovation och digitala förändringar som sociala medier och digitala tjänster som Bank-ID, Uber och mycket mer har kommit som en stor våg. Man skulle kunna säga att vi de senaste åren har varit med om en teknik-chock. Det kan därför även vara svårt att hänga med som organisation i sin strategiska kommunikation.

Det finns saker som en organisation till viss utsträckning inte kan kontrollera, men att definiera möjligheter och hot samt analysera omvärldsfaktorer är avgörande för organisationens strategi (Gulbrandsen & Sine 2016:83). Politik, ekonomi, socialitet, teknologi, miljö och juridik är till exempel faktorer som tas upp i en så kallad PESTEL-analys (Ibid).

Uber, what where you thinking?
Lagar om anställning kan vara viktigt att ha koll på för att undvika drastiska förändringar, samt institutioner eller lagar som kan skydda kunderna och ha en direkt påverkan på det organisationen erbjuder (Guldbrandsen & Sine 2016:84).

Uber Pop kan sammanfattningsvis beskrivas som en typ av samåkningstjänst som sker via en app (Uber blogg, 2014). Till skillnad från Uber's andra tjänster X, Black och Lux som har taxikörkort och licens är Pop öppet för privatpersoner som själva anslutit sig och sin bil till appen (TT, 2016). Det är alltså en taxitjänst där privatpersoner kunde frilansa som taxichaufförer utan taxitillstånd vilket i Sverige är förbjudet (Suni, 2018). En juridisk faktor som denna gissar jag att Uber inte hade kalkylerat in i sin strategi. Uber Pop blev dessvärre en Uber flopp! Ubers andra tjänster finns kvar men Pop lades ner i Sverige (TT, 2016).

En stor del av kritiken har riktat sig mot skattefrågorna (TT, 2016). Det leder oss in på den politiska faktorn som ligger väldigt nära den juridiska tycker jag. Hur stabil regeringen är och vilka skatter som ska betalas är exempel på politiska aspekter (Gulbrandsen & Sine 2016:83). Till en början fanns det inget regelverk för hur privatförarnas intäkter skulle redovisar, men senare skapades ett regelverk enligt överenskommelser med skatteverket (TT, 2016).

Även om Uber Pop inte blev så lyckat så tycker jag att ideén om att samåka är fenomenal. Så om det är någonting som Uber Pop kan checka av på PESTEL-analysen så är det sociala och miljömässiga aspekter. Allt fler blir miljömedvetna och att samåka är ju ett toppen sätt att vara mån om miljön tänker jag. Attityden till miljön som både kan ses som en social och miljömässig faktor är en viktig del i möjligheterna för en organisations strategi (Gulbrandsen & Sine 2016:83). Med det sagt går det att konstatera samspelet mellan de olika faktorerna i PESTEL-analysen. Det verkar tyvärr inte spelar någon roll hur miljömedveten en organisation är om man inte har tagit hänsyn till exempelvis de juridiska faktorerna.

Ytterligare en faktor som jag tycker att Uber generellt har tagit hänsyn till är tekniken. En väl fungerande app men relevanta funktioner för en enkel taxiresa enligt mina upplevelser. Det är även viktigt att jämföra om tekniken är mer eller mindre komplicerad än konkurrenternas (Gulbrandsen & Sine 2016:83) och efter en snabb koll tycker jag inte att den ena verkar vara svårare att förstå än den andra.

 

Uber X eller Uber Black

På Uber’s hemsida ((Uber Technologies Inc., 2019a) kan man läsa om att det finns lyxigare och billigare alternativ att resa med. Uber Black som erbjuder lyxigare resor med professionella chaufförer eller Uber X som erbjuder prisvärda vardagsresor till exempel (Ibid).

Gulbrandsen & Sine (2016:75) tar upp 4 strategier som riktar sig mot antingen priset (Cost leadership) eller mot att vara unik (differentiation) och därför känner jag mig en aning förvirrad just nu. Vill de vara det billiga alternativet eller det unika alternativet? De erbjuder ju både budget- och lyx-alternativ. Strategierna kan även vara fokuserade på en specifik målgrupp, produkt, tjänst eller geografiskt område, eller rikta sig mot ett bredare segment (Gulbrandsen & Sine 2016:76).

Såhär beskriver Uber sig själva:
Utöver att hjälpa dig från A till B arbetar vi också för att komma närmare framtiden med självkörande teknik och luftburna transporter i städerna. Vi hjälper människor att beställa mat på ett snabbt och prisvärt sätt, eliminerar hinder till sjukvården skapar nya varutransportlösningar och hjälper företag med smidiga tjänsteresor för personalen (Uber Technologies Inc., 2019b).

Det leder mig till att tro att de riktar sig mot ett bredare segment och inte alls specificerar sig till en specifik marknad. Självkörande teknik, transport, mat, förenkla sjukvård, varutransport, smidigare tjänsteresor, det är ju inte alls vad ett vanligt taxibolag sysslar med. Även om Uber också pratar om att vara prisvärda så skulle jag ändå säga att de har en differentierad strategi.

Referenser

Gulbrandsen, Ib T. och Just, Sine N. 2016. Strategizing Communication: Theory and Practice. Danmark: Samfundslitteratur.

Suni, Anasaki, 2018. Nya taxiregler ställer hårda krav på Uber. SVD. 12 mars. https://www.svd.se/nya-taxiregler-staller-harda-krav-pa-uber (Hämtad 2019-04-16)

TT, 2016. Taxitjänster Uber Pop lägger ner i Sverige. SVD.  11 maj. https://www.svd.se/uberpop-lagger-ner-i-sverige (Hämtad 2019-04-16)

Uber blogg, 2014. Uber för alla!. 1 september. https://www.uber.com/sv-SE/blog/gothenburg/vi-lanserar-uberpop/ (Hämtad 2019-04-16)

Uber Technologies Inc. 2019a. Olika sätt att resa. https://www.uber.com/se/sv/ride/ (Hämtad 2019-04-16)

Uber Technologies Inc. 2019b. Om oss. https://www.uber.com/sv-SE/about/ (Hämtad 2019-04-16)